Olen viimeaikoina mieltynyt koristelemaan kakkuja sokerimassakukkasin. Tai oikeastaan huomasin ainakin paikallisessa Citymarketissa myytävän kaulintamassan todella paljon miellyttävämmän makuiseksi ja tuoksuiseksi.
Kaikki alkoi siskoni ylioppilasjuhlista, johon lupasin kakunkoristeet tehdä ja hieman asiaa googlailtuamme päätimme että sokerimassakukkaset näyttäisivät parhaalta kinuskikakun päällä. Ensimmäiset kokeilut tein Toukokuussa ja nyt lähestulkoon kaikki kesän kakut ovatkin saaneet kukkia päälleen :) Ensimmäisiin kukkiin koetin sivellä väriä, niin kuin monessa netin enemmän sokerimassailua harrastavien ohjeissa on, mutten ollut tyytyväinen. Ehkä kimalteen kanssa voisin joskus kokeilla, mutta muuten olen kyllä mieltynyt simppeliin yksinkertaisuuteen (ja kun tekokukkamaisuuteen tarvitaan kyllä hyvät välineet ja todellista taitoa).
Omat kukkani ovat siis yksinkertaistettu jokanaisen versio ”muodikkaista” kakkuliljoista.
Toteutukseen tarvitaan:
- kaulintamassaa (itse olen mieltynyt turkoosissa rasiassa myytävään Confettin massaan, valkoinen, vaahtokarkinmakuinen)
- koristerakeita (pienet ja isommat käy molemmat)
- muotti (omani tilasin http://www.kakkusankarit.fi/, sopivanlainen kukanmallinen)
- pikkukaulin tai vastaava
- alusta
- veitsi
- kuivumisalustoja (itse laitan tuorekelmua erikokoisten juomalasien päälle, niin saan erikokoisia kuppeja)
- tomusokeria
Kaulitaan massasta sopivan kokoinen pala. Itse
tykkään tehdä melko pienissä erissä niin, että kaulitusta levystä tulee pari
muotillista, niin massa ei kuivu kaanvälissä. Kaulinnassa voi auttaa tomusokerin
lisäys, jos massa on liian tahmeaa. Sopiva paksuus on muutama milli, omilla
muoteillani ei saakkaan sen paksumpia, kun ”kansi” ottaa vastaan.
Kun kukan saa haluamaansa muotoon kuivumisalustan
päälle, lisätään keskelle emit ja heteet. Olen käyttänyt pienempiä nonparelleja
pikku massapalloon kiinni pyöriteltynä ja erikseen aseteltuja isompia
suklaarakeita. Olen aina käyttänyt muussa kakun koristelussa samoja rakeita,
niin kukatkin sointuvat paremmin mukaan. Isojen rakeiden kiinnittymisen
varmistamiseksi olen kostuttanut keskustaa hieman ja painanut rakeita hieman.
Sitten vaan seuraavan kimppuun.
Massa on pehmeää joten kuivumiseen menee päivä pari,
eli olen tehnyt kukkia jo viikolla, jos viikonlopun vieraille olen kakkua
tarjonnut. Ja kyllä, kukat ovat melko hauraita. Mielestäni kuivunut
kaulintamassa on oikein hyvää kyllä, kestää asettelun kyllä, mutta on helposti
leikattavaa kakun päällä. Ylijäämämassa säilyy hyvin, kunhan sen pakkaa tiiviisti.
Rikkoutumisen pelosta ja asettelun helpottamiseksi
olen aina tehnyt muutaman ylimääräisen kukan. Saapahan nauttia niistä sitten
vaikka aamiaisensa kanssa :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti