sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Virkatut patalaput

Jokin aika sitten törmäsin niin hauskoihin virkattuihin patalappuihin, että niitä piti tutkia tarkasti, että osaisin tehdä samanlaisen. Pienellä tutkimisella ohje valottui ja se ja lopputulos alla.

Ohje:
Lankana Novita 7 veljestä tai vastaava
Koukku nro 3.

Patalappu virkataan pylväillä erikseen virkattuun verkkoon. Verkossa 17 x17 ruutua, ohjeella 51 (3x17) ketjusilmukkaa, 4 ketjusilmukkaa ja pylväs edellisestä 51 rivistä kolmanneksi viimeiseen, tämän jälkeen aina kaksi ketjusilmukkaa ja pylväs kahden ketjusilmukan pääjän aloitusketjuun. Kun pylväs viimeiseen ketjusilmukkaan on valmis, taas 4 ketjusilmukkaa ja pylväs edellisen kerroksen toiseksi viimeiseen pylääseen. Verkon tekoa jatketaan kunnnes siinä on tuo tarvittavat 17x17 ruutua.

Ruudukkoni on kaikilla kokeilusuhteilla jäänyt hieman suorakulmioksi, mutta kostuttamalla ja venyttämällä muotoonsa ruudukosta on saanyt sopivan. Olen samalla ruudukon luouani luonut ketjusilmkoista lenkin yhteen kulmaan ja reunustanut ruudukon vielä kolmella kiinteällä silmukalla kuhunkin ruudun väliin.

Kun ristikko on valmis, olen lähtenyt luomaan pylväitä keskimmäisestä "lonkeroneliöstä" alkaen. Olen yleensä aloittanut jonkun kulman luota, kun oikean kohdan löytäminen on alkuun hieman hankalaa. Alla kuva, jos se yhtään selkeyttää, mutta jokaisen tumman viivan kohdalle tulee 5 pylvästä rudukkoon ja kaarevan viivan kohdalla hypätään seuraavaan ruutuun


Kun kierroksen viimeise pylväät ovat valmiit päätellään lanka kiinni aloitukseen, että kierroksesta muodostuu yhtenäinen. Patalappuna malli on oikein käytännöllinen, koska se on melko suuri ja paksu mutta ilmava. Aikaa patalapun tekoon menee noin kolme iltaa samalla telkkaria katsellen :)


Kuvassa patalaput paikallaan keittiön naulassa sammutuspeitteen ja pyyheliinan seurana ja täyellisesti väriin (tai sen puutteeseen) sopivina.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti