sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Mausteinen porkkanakakku

Katselin tässä pari viikkoa sitten kun iki-ihana Nigella Lawson kokkasi hauskan näköistä ohutta mausteista porkkanakakkua käyttäen mantelijauhoja ja ilman sitä ylirasvaista juustokuorrutetta. Ja ei kun googlaamaan. Mutta jostain syystä BBC:n nettisivut eivät sitten toimineet juuri silloin ja ohjeen sivu ei suostunut aukeamaan. Nigellan alkuperäinen ohje. Mutta silloin ohje löytyi sitten jostain nettikeskustelusta muokattuna jo ja omien muokkausten perusteella se on tullut seuraavaan (muillekin maistuneeseen) muotoon:

Aineet:
0,75dl oliiviöljyä
1dl ruokokidesokeria (tavallinen varmasti sopii myös)
3 munaa
80g mantelijauhoja (pikkupussi, vajaa 2 dl)
1 1/2 dl tavallisia jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl kanelia
1/2 tl suolaa
2 rkl Southern Comfort likööriä
2 keskikokoista porkkanaa
1 luomusitruunan kuori + lähes kaikki mehu
Päälle hieman paahdettuja pinjansiemeniä

Ohje:
Paahdetaan pinjansiemeniä hetki pannulla (vasta kolmannella kerralla selvisin ilman palaneita). 
Kuoritaan ja raastetaan porkkanat melko pieniksi, samoin sitruunanhuori ja puristetaan samaan kasaan melkein koko sitruuna. (ensimmäinen kakkukokeiluni tuli liian sitruunaiseksi)


Vatkataan sokeri ja oliiviöljy keskenään. Nigella saa näistä jotenkin vaahtoa, mutta vasta tänään tajusin, että johtuu varmasti omasta sokeristani, ettei vaahtoudu, mutta kolme kakkua nyt onnistuneesti leiponeena en ole asiasta välittänyt. Tykkään että kakku jää matalaksi ja leivinaine kohottaa juuri sopivasti. Sekaan ne kolme munaa, keskenään sekoitetut kuivat aineet, porkkana/sitruunaseos sekä 2 rkl likööriä, kolmannenkin ruokalusikallisen saa varmasti laittaa, mikäli haluaa ;)



Astiana olen käyttänyt normaalia irtopohjavuokaa, alle olen laittanut leivinpaperin ja reunat olen vielä voidellut öljyllä. Eli taikina sinne ja siemenet päälle. Uuni 180C ja aikaa noin vähän vajaa 30min ja ulos tulee ihana hieman ruskistunut makunautinto :)


Porkkanakakku on taivaallista lämpimänä ja etenkin jäätelön kanssa, mutta ei ollenkaan hassumpaa vaniljajogurtin ta -rahkan tai  kanssa ollenkaan. Ja toki sen juostokuorrutteen saa tehdä, jos tykkää ;)


Porkkanakakun tein tälläkertaa tapaamiseen vanhojen luokkakavereiden kanssa. Tyttöporukalla tulee aina herkuteltua kaikella ihanalla ja tälläkään kerralla kakun seurana olleet kakkutikkarit ja aamupalan köyhät ritarit eivät jättäneet ketään kylmiksi! Voi herkku! Kakkutikkareita pitää kyllä itsekin kokeilla tässä, mutta mitenhän niistä saisi pikkasen terveellisempiä, voiskos usein niissä käytetystä tuorejuustosta osan korvata vaikka bonalla? Hmm, pitää tutkia asiaa :)





2 kommenttia:

  1. ihanaa ja hauskan mausteisen makuista porkkanakakkua!
    t. testiryhmän jäsen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitti! Itse tykkään että mukavan talvinen. Mutta alan pikkuhiljaa kallistumaan sille kannalle, että parasta porkkanakakun kanssa on vaniljajogurtti, koska se ei peitä mausteisuutta vaan täydentää sitä ihanasti :)

    VastaaPoista