maanantai 8. lokakuuta 2012

Wannabe juustokakku :)

Olen ihastunut tässä eräänlaiseen juustokakun tyyppiseen leipomukseen, jota voisi oikeastaan kuvailla jogurttikakuksi. Eli siis kevyttä ja terveellistäkin vielä, tai ei nyt sentään, mutta ei nyt niin raskastakaan. Ja hieman muuntelemalla saa makuja vaikka mitä, itse olen tehnyt hedelmä- (Pisang Ambon tai Red Cat) ja Tiramisu-versioita (kahvi ja Tiramisulikööri). Siksi ehkä ohjekin hieman epämääräinen, pahoittelut siitä! Viimeksi vein kakun luokkakokoukseen ja siellä näytti maittavan. Mikään kaikkein kiintein kakku ei ole, eli jos tykkää että kakku on kiinteämpää, niin sitten pitää soveltaa vaikka lisäämällä täytteeseen liivatetta.Perinteisesti siis keksimurupohja, väliosa ja päälle hauskan värinen kiille ja koristeet. Irtopohjavuokani halkaisija on 22cm, sitä pienempi ok, mutta kauheasti isompaan ei sovi tehdä.

Ohje:
Pohja
200g Digestive-keksejä
100g voita (osan voi korvata myös sopivalla hillolla tai tuorejuustolla, päädyin tähän kun kaadoin osan viimeisestä voistani pitkin mikroa…)
Täyte
2dl kuohukermaa
1pkt passionmoussea (tai valkosuklaa tai joku muu mieluinen maku)
mousseen tarvittava puoli desiä nestettä, maitoa ja jogurttia olen käyttänyt
500g turkkilaista jogurttia
2rkl tomusokeria
½dl kiehautettua likööriä (mainitut Pisang Ambon tai Red Cat toimivat ainakin tuoden hauskan värin)
Kiille
2 ½ dl kiehautettua likööriä
½ dl vettä
2tl liivatejauhetta (ei mitään miniteelusikallisia)

Valmistelut
Laita leivinpaperi/voipaperi irtopohjavuoan pohjalle.

Pohja
Voi sulatetaan (tai voimäärää pienennetään ja sulatetun voin mukaan lisätään korvaavat tuotteet) ja keksit murustetaan sen sekaan pieniksi paloiksi. Koostumus riippuu hieman keksienkin laadusta, joten sopiva koostumus ei ole liian kostea eikä liian kuiva, pitäisi lähteä sormista ihan hyvin irti, kun pohjaa painelee vuoan pohjalle.

Täyte
Kuohukerma vaahdotetaan ja samoin passionmousse ohjeen mukaan. Vaahdotetut osat lisätään jogurtin kanssa yhteen ja sekaan lisätään likööri (kiehauta koko määrä kerralla ja ota siitä osa jäähtymään tähän tarkoitukseen) ja tomusokeri. Täyte lisätään pohjan päälle ja annetaan jähmettyä hetki jääkaapissa.

Kiille
Kun täyte on jähmettynyt hetken lisätään jo kertaalleen kiehautettuun likööriin ½ dl vettä ja se kiehautetaan uudelleen. Lämpimään likööriveteen lisätään 2tl liivatetta ja sekoitetaan nopeasti ja huolellisesti. Kiilteen annetaan jäähtyä hetki ja se kaadetaan varovasti täytteen päälle.

Olen aina tehnyt kakun päivää ennen syöntiä, joten en osaa sanoa hyytymisajasta tarkemmin. Liivatteen pitäisi hyytyä muutamassa tunnissa, joten aamulla odottamaan tehdyn kakun voi hyvin syödä illalla, mutta aivan pikaisesti kakkua ei voi tehdä.

Kakun irrottamiseen vuoasta auttaa kun sen irrottaa ensin reunoista ohuen rautalangan tai vastaavan avulla. Olen myös käyttänyt karhunlankaa apuna, eli irtopohjavuoan kasausvaiheessa jättänyt langan väliin ja irrotusvaiheessa avannut vuokaa hieman ja käyttänyt lankaa kuin hammaslankana erottaen sillä etenkin kiinni jäävän kiilteen vuoasta.

Koristelussa valko-värikkääseen kakkuun olen käyttänyt valkoisia kukkia tai valkosuklaata. Kuvia muista versioista ei ole tullut otettua, mutta jos sitä taas viikonloppuna kakun ystäville leipoisi :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti